DHlogo_mobil

Katlego spelas igen!

Skånes dansteater

 

I höstas visades Melody maker - Katlego vid endast ett tillfälle. Nu finns det chans att se den populära föreställningen igen! Den 17 maj klockan 19 och den 19 maj klockan 16 visas den återigen på Skånes Dansteater.

Under hösten 2012 arbetade Melody Putu, dansare och koreograf på Skånes Dansteater tillsammans med 20 deltagare från Drömmarnas Hus, Kulturcentrum Skåne och Aktiva Tjejer i ett unikt dansprojekt som mynnade ut i en offentlig föreställning. Föreställningen som heter Katlego handlar om att överge sin feghet och våga följa sina drömmar.

 

"Jag tillhör inte dem som behöver övertygas. Ända sedan jag tappade andan till Ulf Gadds uppsättning av Stravinskys "Våroffer" på Göteborgsoperan 1998, har jag erkänt dansen som den konstform som kan beröra mig allra djupast. Men jag är ändå förvånad över att den kunde knocka mig så fullständigt som "Katlego" på Skånes Dansteater förra söndagen... /.../

 

/.../ där de tekniska färdigheterna och kropparna blir oväsentliga - där det inte handlar om hur väl man utför en rörelse, utan att man vet varför man gör den, och lyckas visa att den är nödvändig. Då kan en ryckig förflyttning av en arm i en rullstol bli oändligt mycket kraftfullare än ett fulländat men slentrianmässigt lyft i Svansjön. Då blir rörelserna ord som flyger långt över förnuftet och träffar mitt i känslorna. Det handlar förstås också om självförtroende. Att erkänna sin rätt att ta plats, inte bara på scenen. Att vara medveten om att man inte är ensam i ensemblen och samhället, utan en del av en helhet. Då tränger dansen plötsligt ut ur sig själv, och börjar istället handla om vad det är att vara människa." Tor Billgren, Sydsvenskan.

 

Detta var första gången som dessa grupper samarbetade och i föreställningen Katlego möts de tillsammans på scenen.