DHlogo_mobil

BÖCKER OCH SKRIFTER

årsrapport 2023

Ladda ner årsrapporten 2023:
PDF för skärm 4,24Mb eller PDF för skrivare 9Mb
PDF-läsaren måste ställas in för visning av dubbelsidig vy/visa omslag.

Barnens skulpturpark - metodrapport

Blädderex. på Issuu HÄR.    Ladda ner lågupplöst PDF HÄR.

SÅHÄR BERÄTTAR VI OM SKOGEN

Hur känns skogen?
Det här är en bok om en resa. En resa och ett äventyr tillsammans med över hundra barn från skolor i Malmö. Landskrona och Helsingborg. Under cirka två och ett halvt år har våra pedagoger träffat dessa klasser en gång i månaden på Fulltofta strövområde. De har introducerats till en djup, vacker och inbjudande skog som erbjuder upptäckter och delade upplevelser. En skog som kanske först känns lite mörk och främmande för att senare under resans gång upplevas som trygg och lugnande. Hur smakar, doftar och känns skogen? Och hur står det till med vår planet? Mår man bra när man är där? Är skogen och naturen något att värna? Barnen vet nu svaret.

Köp "Så här berättar vi om skogen". 100:- inkl. moms och frakt.

Ladda ner "Så här berättar vi om skogen" del 1 av 2.
Ladda ner "Så här berättar vi om skogen" del 2 av 2.

artists in creative education

Kultur och skola
Under 2011 var vi en del av det internationella projektet Artists in Creative Education, där vi undersökte kreativitet och mötet mellan kultur och skola. Vi jobbade med organisationer i Storbritannien, Holland, Österrike och fem länder i Sydösteuropa. 25 konstnärer möttes, undersökte arbetssätt och delade med sig av sina erfarenheter av att jobba med kultur i skolan. Ett mål för projektet var att framställa en guide för att kunna dela med oss av våra erfarenheter. Denna färgsprakande bok sammanfattar konstnärernas erfarenheter och lärdomar och kom till för att sprida vidare idén om hur man kan jobba med kreativitet och kultur i skolan. Den har getts ut på fyra språk.

www.artistsincreativeeducation.com (avslutad)

Ladda ner "Artists in creative education" (pdf) på svenska
Other languages at: www.artistsincreativeeducation.com

EFTER SISTA APPLÅDTACKET

DH + Operaverkstan

Under våren 2011 arbetade vi fram ett förslag på att ge ut en bok tillsammans med Operaverkstan om vårt samarbete. Det resulterade i "Efter sista applådtacket – samarbetet Drömmarnas Hus & Operaverkstan" av Bertil Björk.

Boken handlar om samarbetet mellan en liten aktör och Operaverkstan. Den tar också upp vad (gott) samarbete är, hur det kan fortsätta och vilka vägar det kan ta. Boken gavs ut i augusti 2011.

 

Ladda ner "Efter sista applådtacket" här. pdf 1,15 Mb

STEGVIS

Din guide till jobb och studier

New City är ett projekt som bedrivs under 2009-2011 och vänder sig till unga vuxna i åldern 18–24 år, som står utan arbete eller studier. I projektet arbetar sex unga coacher med bred utbildning och erfarenhet. Coacherna arbetar med ett holistiskt perspektiv med uppsökande arbete, coachning och innovativa aktiviteter för att tillsammans med ungdomar skapa nya vägar till arbete. Som en del av vårt arbete har vi tagit fram denna metodbok som ska fungera som inspiration och hjälp för personer som är på väg mot jobb eller utbildning. Vårt arbete med metodboken har skett i samarbete Ung Art (www.ungart.se) som har använt sig av och utvecklat övningarna i praktisk form.
 

Ladda ner "Stegvis" här. pdf 18,3 Mb

all offentlig makt utgår från folket

Dörrar
Under 2011 gjorde vi en inspirationsskrift om kreativa läroprocesser inom projektet Lära för livet – gör ett guldval: "All offentlig makt utgår från folket". Skriften handlar om Drömmarnas Hus arbetssätt och metoder, men ställer också frågor och reflekterar kring hur man kan arbeta med kreativa läroprocesser – det vill säga vad man kan lära genom dem. I boken intervjuas elever, konstnärer, projektledare, lärare och rektorer.

Boken är skriven av Drömmarnas Hus pedagog Figge Heurlin, med fantastiska fotografier av Björn Edin.

Ladda ner "All offentlig makt utgår från folket" här. pdf 4,06 Mb

HJÄLTAR I EN ANNAN VÄRLD

Kultur och utepedagogik
I september 2011 gav Malmö högskola ut "Hjältar i en annan värld – en forskningscirkel om ett äventyrligt pedagogiskt arbetssätt". Skriften handlar om hur Drömmarnas Hus har utvecklat nya vägar och nya arbetssätt, där kultur och utepedagogik befruktas och utvecklas till någonting nytt. Projektet Sagoäventyret ligger som grund för skriften, där delar även har skrivits av Drömmarnas Hus utepedagoger.

Ladda ner "Hjältar i en annan värld" här. pdf 1,85 Mb

lärande liv

Odling på Rosengård

Sedan 2008 har Drömmarnas hus gjort en medveten satsning på att utveckla arbetssätt för utepedagogiskt arbete. Den ena basen är Fulltofta strövområde och den andra är orageriet och trädgården bakom Drömmarnas hus i Rosengprd. Här förenar vi kultur och natur. Kultur betyder "odla" och här i projektet Lärande liv odlas det för fullt!

Ett år i trädgården. "Året" är en samling pedagogiska blad om hur trädgården fungerar, vad man kan odla och hur man gör. Speciellt anpassat för skola/skolbarn. Massor av fiffiga tips.

 

Ladda ner "Lärande liv" här. 13.6Mb pdf

Ladda ner "Året" här. 12 Mb pdf

DET HANDLAR OM något större

New city

Under 2011 skrevs boken av coacherna i projektet New City och professor Mikael Stigendal från Malmö högskola. Syftet har varit att ta till vara de erfarenheter som coacherna har skaffat sig genom sitt arbete i New City, och bearbeta dem till kunskap genom att sätta in dem i ett större sammanhang. En viktig del i detta har varit att lyfta fram ungdomarnas egna erfarenheter och berättelser. Boken är ett resultat av den följeforskning som har varit kopplad till projektet och den vill bidra till en diskussion om vad följeforskning är, hur den kan bedrivas och kring förutsättningarna för denna typ av utvecklingsprojekt.

 

Ladda ner "Det handlar om något större – kunskaper om ungdomars möten med sin stad" här. pdf 5,71Mb