DHlogo_mobil

LUCY pedagogiskt skafferi

vad är en innovation?

En innovation kan beskrivas som en ny idé, en idé som inte har tänkts ut tidigare av någon annan som är känt i omvärlden. Man skulle kunna säga att "En innovation är något originellt (annorlunda) och principiellt (i grunden) nytt av betydelse – inom vilket område som helst – som får en funktion i ett samhälle". Tittar man i Svenska Akademins ordlista så betyder ordet: införande av nyhet, förnyelse

social innovation?

Man skulle kunna säga att en social innovation är en ny idé som på ett tydligt sätt skänker nytta till individer och samhälle; lokalt, regionalt eller globalt. Ja, helt enkelt bidrar till en bättre värld!

tänkbar innovationsprocess

TÄNK UTANFÖR BOXEN – ALLTSÅ ANNORLUNDA OCH NYTT!
Hur kan ni skapa en egen innovation?
Här kommer ett exempel på hur man kan gå till väga i en innovationsprocess (men det finns givetvis många sätt). 

Problem
Fundera och ”brainstorma” kring vilka problem som finns i din/er omgivning, i samhället och/eller i världen.  Till exempel
Problem 1: Varför slänger vi så mycket mat i skolan? Det är ett problem.
Problem 2: Utsläppen av växthusgaser är ett stort problem i världen.
Detta var två exempel på vad man skulle kunna se som problem som vore bra att försöka hitta lösningar på

Idé
Efter att ha kommit på ett antal olika problem så är det nu dags att fundera över nya idéer som skulle kunna vara en hjälp till en lösning på dessa problem. Spåna loss ordentligt här och skriv upp alla idéer som du/ni kan komma på. Till exempel:

   Problem 1: Kan man hitta ett nytt sätt att hantera maten på, organisera det hela annorlunda kanske?
   Problem 2: Kan man skapa en helt unik kampanj som påverkar alla människor på riktigt eller kanske skapa en teknisk innovation som lindrar/minskar utsläppen?

Behov
Nästa steg är att fundera över vem eller vilka som skulle kunna tänkas behöva er idé och bli hjälpta av denna. Vem eller vilka riktar sig idén till? Till exempel:

Problem 1: Skolmatsalen på vår skola, på alla skolor i kommunen, i Skåne, i hela landet, Norden, världen? På andra matutskänkningsställen, restauranger, sjukhus, äldreboenden, tjänstemän, politiker, annat?
Problem 2: Allmänhet, politiker, industrier annat?

Lösning
Nu är det dags att bestämma sig för vilket problem man vill lösa och vilken av idéerna som verkar bäst. Välj ut den idé som ni tror har allra störst potential, ja den ni tror allra mest på och ”brinner” mest för! Det är också viktigt att nu börja fundera mer detaljerat över och planera för vad er innovation måste kunna och hur den är tänkt att fungera.

Design
Design handlar ju om att bestämma hur något skall se ut d v s hur skall konstruktionen och den ev. tekniken se ut, vilket material vill ni använda o s v. Detta har både med funktionen att göra, d v s vad skall innovationen användas till/kunna göra, men också med utseendet och hur man vill att den skall uppfattas utifrån vem/vilka man vänder sig till (användarna).


Det är mycket att tänka på här alltså!
Fundera också på om ni kan använda återvunnet material eller i alla fall något material som inte skadar miljön/är miljövänligt. Ni bör också fundera över vilken typ av energi (om energi krävs) som skall driva innovationen. Kolla upp vad förnyelsebar energi innebär och fundera över på vilket sätt ni skulle kunna skapa en innovation som är bra både för miljö och människa.

Ta reda på vad "Hållbar utveckling" betyder och diskutera på vilket sätt just er INNOVATION skulle kunna bli en HÅLLBAR innovation. Miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbart. .

nerladdning

Texten till vänster, som 2 st A4.