zonen

loading...

En historia om unga människors kraft och mod!

"Tänk om man skickade alla unga som är annorlunda, till en sluten zon. Att man valde ut de som inte passade in. För att samhället skulle bli lite lugnt och tryggt ett tag.

Tänk dig sedan att allt gick snett. Fruktansvärt snett.

Tänk dig att världen nu står inför ett hot. Och att vara blickar plötsligt riktas mot... Zonen."

 

Allting borjade med en obehaglig känsla. En känsla som skavde och kliade. Den luktade unket. Och smakade vanmakt. Det var känslan av samhällets utveckling som kröp innanför skinnet på oss. Minns du när man ville införa utegångsförbud för de boende i Rosengård? Kommuner som nekade ensamkommande barn, hela familjer som vräktes med en axelryckning. Man sa att apatiska barn faktiskt bara låtsades... Allt fler barn faller mellan stolarna när kunskapsmålen i skolan blir för svåra. Och ungdomsarbetslösheten bara stiger och stiger. Det är som om samhället säger: vi vill inte ha er!

 

Tänk om man skapade en zon, dit man skickade alla unga som inte passar in. De som inte fogar sig, som faller utanför ramarna, de som är annorlunda. Vad skulle hända där, hur skulle människor leva? Vem eller vad skulle du längta efter? Vem hade du saknat? Vad är egentligen viktigt på riktigt?

 

Vi kastade in 850 barn och unga från Skåne i denna fiktiva värld för att få inblick i deras innersta tankar. Deras röster, bilder och känslor. Vi bad dem att ifrågasätta och lämna ut sig själva och vi lovade att lyssna, för att sedan förvalta och gestalta det stora förtroende vi fått. Och vi är helt överväldigade över all denna klokhet, så många fina och värdefulla insikter vi tillsammans har upplevt.

 

Vi hoppas att Zonen kan belysa den verklighet som barn och unga lever i idag. Och berätta om den ovärderliga kraft som unga har, bara vi låter dem ta plats och blomma ut. Vi vill ha er och vi behöver er!

publicerat

Zonen nyhetsbrev. (pdf)
Zonen programblad. (pdf)
Zonen videodagbok.
Zonen pressbilder.

Zonen i media:
Sändning i radio P4.
Recension i Skånskan.
Recension i Elaph. Den största arabiska nättidningen.

ord från de unga

"Samarbetet mellan oss alla var jättebra, att vi inte bara fick spela teater, utan att vi deltog med våra egna ideer och alltid sa vad vi tyckte."