DHlogo_mobil

hör mig!

Skånska Dagbladet på inspelning i Sjöbo.

Mitt i en inspelningsvecka gjorde Funktion Malmö, ett reportage om vårt stumfilmsprojekt HörMig.
Läs hela artikeln HÄR

Radio P4 Malmöhus har gjort ett jättefint reportage om vårt Arvsfondsprojekt Hör Mig, som sändes 15 juni 2023. Madeleine Fritsch Lärka var på inspelningsplatsen i Sjöbo.

LYSSNA HÄR

Den 7 februari 2022 körde vi igång med deltagarna från Malmö.

Vi (DH) är så himla glada och stolta över att vi fått beskedet att vi beviljats Arvsfondsprojektet "HÖR MIG!". Under tre år 2022-2024, kommer vi nu att samarbeta med följande:

Musikhögskolan i Malmö - Lunds universitet
Studieförbundet Vuxenskolan
DV/LSS Malmö stad
LSS Simrishamn kommun
LSS Sjöbo kommun
Föreningen Grunden Sydöstra Skåne
Filmcentrum Syd

Projektet ska utveckla en metod för hur man kan arbeta med stumfilmsproduktion och personer med neuropsykiatrisk eller intellektuell funktionsvariation.

Syftet med att använda stumfilmsformatet, som var populärt för hundra år sedan, är att utforska möjligheterna med en konstform i vilken verbal kommunikation inte är central. I projektet blir andra uttryck såsom dans, gester och musik viktigare. Detta öppnar nya möjligheter för målgruppen att uttrycka sig på filmduken, utan att behöva arbeta med sitt tal.

Projektet bedrivs i första hand i anslutning till LSS/dagliga verksamheter i de tre skånska kommunerna Malmö, Simrishamn och Sjöbo. Metoden inlemmas och lever vidare i de verksamheter som deltar i projektet.

Verksamheten fortsätter även i studiecirkelform i vilken deltagare ur målgruppen själva kan bli ledare. Kursmaterialet som tas fram i analog och digital form och förvaltas och sprids genom Studieförbundet Vuxenskolan.

första året 2022

Vid årsskiftet kunde vi äntligen starta upp Arvsfondsprojektet ”HÖR MIG!”. Med start i januari 2022 skulle vi nu de tre kommande åren skapa och producera stumfilm. Detta gör vi tillsammans med våra goda samarbetspartners som är: Studieförbundet Vuxenskolan, DV/LSS i Malmö, DV/LSS i Simrishamn, DV/LSS i Sjöbo, Föreningen Grunden SöSk, Filmcentrum Syd och Musikhögskolan i Malmö (Filmkompositörsutbildningen). Vi ser verkligen fram emot denna spännande resa, där vi siktar på att nå fram till våra slutmål först i december 2024!

Varje måndag har vi under våren träffat det härliga Dagliga Verksamhetsgänget från Malmö, vilka är de som detta första projektår, ska skapa stumfilm. På agendan har stått allt från drama – och filmövningar till manusutveckling, olika spännande samtal samt givetvis, obligatorisk ”gofika”. Många fina stunder och härliga skratt har det blivit så här långt och fler ska det bli.

Då vi inom projektet ska arbeta med filmproduktion, ingår det också att göra inspirationsbesök. I samband med detta fick vi till vår stora glädje möjlighet att besöka, de pågående inspelningarna av TV-serien ”Den tunna blå linjen”. Det var riktigt uppskattat av projektdeltagarna som dessutom fick möjlighet att träffa samt ta ett gruppfoto med några av huvudrollsinnehavarna. Vi genomförde också ett besök vid Ystad Studios där vi bl.a fick vara med om en spännande guidad visning i spännande filmproduktionsmiljöer. En mysig sommaravslutning hölls med Malmögänget där vi först på gruppens begäran, avlade ett besök på Teatermuseet i Malmö. Ett besök där vi fick en exklusiv guidad visning av museets ordförande.

Inför sommaruppehållet hade vi till slut lyckats med att:
* ta fram ett färdigt filmmanus
* rekryterat ett filmteam
* hittat lämpliga inspelningsplatser
* skapat ett hyfsat färdigt inspelningsschema med mycket mera. 

Hösten dominerades givetvis av själva filminspelningen. Initialt av en himla massa förberedelser av olika slag och därefter med start i slutet av september, den sex veckor långa inspelningsperioden. Utan att överdriva kan vi stolt konstatera att det mesta gick som smort. Skådespelarna var fantastiska i sin närvaro, i sitt tålamod och inte minst via den fina och positiva stämning som infann sig varje inspelningsdag på våra olika ”locations”. Från lummig bokskog, stuga på landet till kyrka och herrgård.

Även vårt inrekryterade filmteam visade sig vara helt rätt personer i rätt sammanhang. Högst kompetenta, men som alla också fick ett väldigt fint samarbete och samspel med hela skådespelarensemblen.
Veckorna gick snabbt och snart var det…”a wrap”! Några veckor därefter bjöd vi in till en slags terminsavslutning med hela skådespelarensemblen, där vi tittade på den första grovklippningen, käkade tårta och genomförde en högtidlig diplomutdelning till alla underbara deltagare i gruppen.

Därefter fortsatte vi med filmredigering av projektets första stumfilm parallellt med att filmkompositören Adam, påbörjade sitt spännande arbete. Utöver detta pågick ett intensivt planerings- och förberedelsearbete inför nästa års första destination, nämligen Sjöbo!  
 

ANN-MARIE ERIXON

Projektledare
ann-marie@drommarnashus.se

040-211 211, 0734-48 62 02

Instagram: instagram.com/hor_mig

Ganska lyxig plats för planering inför hösten! I början av september sätter vi igång med nästa stumfilmsarbete, rättare sagt i Gärsnäs Allaktivitetshus! #simrishamn #stumfilm #drommarnashus #arvsfonden
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/johan-om-sin-roll-i-stumfilm-man-kan-mer-an-man-tror
Fin artikel i skånskan! #arvsfonden #drömmarnashus #stumfilm #sjöbo
OBS! Lyssna gärna på en kort version av inslaget om vårt projekt i P4 Malmöhus. https://sverigesradio.se/artikel/skadespelare-fran-daglig-verksamhet-spelar-in-stumfilm #p4malmöhus #sverigesradio #stumfilm #sjöbo #arvsfonden #drommarnashus
Magnus i karaktär. ❤️ Tack #grand_cirkus_hotel för att vi fick vara på ert fina ställe!👌🏽 #arvsfonden #stumfilm #drommarnashus #moviemaking #sjöbo #dagligverksamhet