DHlogo_mobil

www.drommarnashus.se/bsp

kort om skulpturparken

I projektet skapade barn och unga, tillsammans med professionella konstnärer och dramapedagoger Barnens skulpturpark, i området Herrgården i stadsdelen Rosengård i Malmö.
Syftet var att barn och ungdomar som då bodde i området, utifrån sina erfarenheter och berättelser, fick uttrycka sig konstnärligt i det offentliga rummet, genom att skapa permanenta konstverk i sin egen uppväxtmiljö. Barnen deltog i alla delar av projektet, från planering- och budgetarbete, framtagandet av skisser och modeller, färdigställande av verken, invigning och fortsatt verksamhet i skulpturparken. Barnen hade även majoritet i projektets styrgrupp.

Ett inspirationspaket för parkbesökare, samt ett metodmaterial utifrån projektarbetet togs fram. Materialet tillhandahålls av föreningen efter att projektets avslutats. Verken donerades till Malmö stad, som nu ansvarar för parkens fortsatta drift och underhåll.

Hitta till skulpturerna

ROSENGÅRDSPARKEN + VÄNSKAPSPARKEN

Barnens Skulpturpark består av sex verk, fördelat på två olika geografiska områden. Fem minuters promenad mellan. Barn har tillsammans med etablerade konstnärer, skapat verken på lika villkor under åren 2018, 2019 och 2020,

Besök gärna parken/parkerna. Att ta sig hit.

Rosengårdsparken Google Maps
* Tankekraften (etapp 1)
* Fågelkärleken (etapp 1)
* Vi Svampar (etapp 2)

Vänskapsparken Goggle Maps
* Guldslottet (etapp 2)
* Gömstället (etapp 2)
* Hemligheten (etapp 1)

ny APP för offentlig konst - guidning

Malmö stad har gjort en app för offentlig konst i Malmö och Barnens Skulpturpark är med!

Ladda ner "Konst i Malmö" till din smartphone. Välj Rosengård.

hela processen på tio minuter

metodrapport

Klicka på bilden för PDF-nerladdning. Klicka HÄR för blädderexemplar online.

(Covidanpassad) slutAvtäckning och invigning

Barnens Skulpturpark på Skissernas Museum - inställt

Torsdagen den 29 oktober 2020 kl. 18.00 - 20.00 håller konstnärerna bakom Barnens Skulpturpark ett Artist Talk på Skissernas museum. Här får man ta del av hur de arbetat med sina idé-och konstnärliga processer och inte minst få en unik tjuvtitt på de modeller som kommer att bli färdiga permanenta verk, vilka invigs den 12 december 2020.

GRATIS, men obligatorisk föranmälan. Insläpp från 17:00, programstart 18:00:
https://billetto.se/e/artist-talk-med-barnens-skulpturpark-biljetter-483443

Barnens Skulpturpark på Malmö Gallerivecka

Malmö Gallerinatt blir detta år Malmö Gallerivecka och är precis som tidigare år ett evenemang för Malmös stadigvarande gallerier, men det har även givits möjlighet för pop up-gallerier och konstnärskollektiv att öppna upp under helgen.
Givetvis deltar även Barnens Skulpturpark som ett Pop-up besöksmål, där vi lördagen den 26 september kl. 13 och 15, erbjuder guidade visningar, av de tre befintliga verken. Vid de guidade visningarna får du också möta några av de unga konstnärerna/barnen bakom verken. Båda visningarna startar vid Drömmarnas hus, Frölichs väg 4. Varmt välkommen!
Länk till Galleriveckan här: FB Event
Hitta till Drömmarnas hus: HÄR

Lägesrapport 25 augusti 2020

Arbetet i och med Barnens Skulpturpark har nu startat upp igen efter ett litet sommaruppehåll. Varje tisdag träffas de unga konstnärerna/barnen bakom de tre nya verken, för att arbeta vidare med allt som skall ske under höstterminen. Produktionsbesök skall genomföras, förberedelser för vårt Artist Talk på Skissernas museum den 29 oktober sätts igång och vi har ju en himla massa planering att göra inför den stora finalen = INVIGNINGEN av de tre nya konstverken! Tiden går fort när man har roligt och det är inte superlångt fram till invigningsdagen, lördagen den 12 december.

Alla skulpturförslag är presenterade

Fågelkärleken får möta våren!

Under hösten ville några konstälskare försöka ta hem "Fågelkärleken" från Barnens Skulpturpark.
Konstverket, som är ganska tungt, hittades en morgon, ett par hundra meter från sitt fundament. NU är det reparerat, säkrat och "återinvigt" på sin rättmätiga plats. Vi hoppas att verket kan få stanna, så att andra än konsttjuvar kan ta del av barnens långa process och skapande.
Stort TACK till alla som varit del av att återbörda barnens skulptur.

Avtäckning etapp 1

loading...

Barnens skulpturpark avtäckte de tre första skulpturerna lördaren den 28 sept år 2019
kl: 15.00 i Rosengårdsparken bredvid Drömmarnas hus och i Vänskapesparken.

Såhär skriver Malmös kulturkommunalråd i sitt nyhetsbrev.
Den 28 september invigdes de första tre konstverken i Barnens skulpturpark i Rosengård. En fantastisk fin invigning som startade med att prinsens husarer red in och konstnärerna blev presenterade med fanfarer och röd matta.

Barnens skulpturpark är något alldeles speciellt – för här har barnen varit med i och skapat konst tillsammans med professionella konstnärer. Det här är kultur MED barn inte bara FÖR barn, där barn blir medskapare på sina egna villkor. Jag rekommenderar ett besök till Rosengårdsparken.

/Frida Trollmyr

Lägesrapport 2018 - 09 - 26

Nu börjar det dra ihop sig, för snart träder vi in i nästa fas av projektet. Den intensiva processfasen är snart över och samtliga tre grupper går inom kort in i produktionsläge.

Men först skall alla grupper genomföra en slutpresentation av sina konkreta idéer till offentliga verk.
De tre idéer som redan presenterats vid en första utkastpresentation, är riktigt spännande och det är inte utan att man skulle vilja snabbspola tiden. Detta för att kunna ta sig till augusti 2019 då invigning är inplanerad för de första verken.

SVT inslag 2021 09 26

KLICKA PÅ BILDEN

Etapp 2  (2019-2020)

TISDAGSGRUPPEN VT20, NÅGOT BARN SAKNAS PÅ BILDEN.
TISDAGSGRUPPEN GJORDE "GULDSLOTTET"."
TORSDAGSGRUPPEN VT20.
TORSDAGSGRUPPEN GJORDE "GÖMSTÄLLET".
FREDAGSGRUPPEN VT20, NÅGRA BARN SAKNAS PÅ BILDEN.
FREDAGSGRUPPEN GJORDE "VI SVAMPAR".
VIDEO. EN AV SKULPTURERNA BÖRJAR GJUTAS. KLICKA PÅ BILDEN.
ARTIST TALK MED KONSTNÄRER, STORA OCH SMÅ. 1 NOV KL:18-20
loading...

PÅ STUDIEBESÖK. WANÅS KONST 21/6 2018.

I media

Uppslag i Fastighetstidningen juni/18 branchtidn.
Artikel i Sydsvenskan 26 maj 2018
Artikel i Skånskan 25 maj 2018
Pressrelease på MyNewsdesk 22 maj 2018
Radiosändning i SR kulturnytt 16 juni 2017
Artikel i Sydsvenskan 3 juli 2017
Nyhetsartikel om beslutet, på Malmö stads hemsida 15 december 2017
Arvsfonden - följ projektet

Processen i kort

FÖRSTUDIE
Den 19 oktober 2015 beslutade Kulturnämnden i Malmö att Drömmarnas hus ska göra en förstudie, i syfte att undersöka möjligheterna i att skapa en Skulpturpark med och av unga i Rosengård.
Förstudien genomfördes under hösten 2016 i brett samarbete med Malmö stads förvaltningar genom Malmö Offkonstgrupp, bostadsföretag i Rosengård, barn och unga med flera.
Förstudien byggde på en idé av Drömmarnas hus konstnär Jafer Taoun, som har arbetat i många år i Drömmarnas hus konstverksamhet.

BESLUT I MALMÖ KULTURNÄMND
Den 15 juni 2017 beslutade en enig Malmö Kulturnämnd att förorda att Barnens Skulpturpark i Rosengård skall bli verklighet. Detta under förutsättning att all sökt finansiering beviljades samt att verken efter genomfört projekt skulle skänkas till Malmö stad.

BESLUT I MALMÖ FÖRSKÖNINGS- OCH PLANTERINGSFÖRENING
Den 24/10 2017 beviljade Malmö Förskönings- och Planteringsförening projektetmedel för de första 18 månaderna och resten senare om den första processfasen utförts enligt full belåtenhet.

BESLUT ALLMÄNNA ARVSFONDEN
Den 6/12 2017 beviljade Arvsfonden Drömmarnas hus de sökta medlen för projektet Barnens Skulpturpark I Rosengård. Detta innebar att projektet kunde starta upp planenligt d v s i januari 2018
 

Barnens skulpturtankar

Fåglar på en balkong

kontakt

ANN-MARIE ERIXON

Projektledare
ann-marie@drommarnashus.se

040-211 211 eller 0734-48 62 02

Intern FOTOBOK här

VÅR FINA LOGOTYPE ÄR FRAMTAGEN AV:
AD ANDREAS HANSSON