www.drommarnashus.se/bsp

loading...

Barnens skulpturpark invigdes lörd. den 28 sept år 2019 kl: 15.00 i parken bredvid Drömmarnas hus. Då avtäcktes de tre första skulpturerna.

Barnens Skulpturpark på Skissernas Museum - inställt

Torsdagen den 29 oktober 2020 kl. 18.00 - 20.00 håller konstnärerna bakom Barnens Skulpturpark ett Artist Talk på Skissernas museum. Här får man ta del av hur de arbetat med sina idé-och konstnärliga processer och inte minst få en unik tjuvtitt på de modeller som kommer att bli färdiga permanenta verk, vilka invigs den 12 december 2020.

GRATIS, men obligatorisk föranmälan. Insläpp från 17:00, programstart 18:00:
https://billetto.se/e/artist-talk-med-barnens-skulpturpark-biljetter-483443

Barnens Skulpturpark på Malmö Gallerivecka

Malmö Gallerinatt blir detta år Malmö Gallerivecka och är precis som tidigare år ett evenemang för Malmös stadigvarande gallerier, men det har även givits möjlighet för pop up-gallerier och konstnärskollektiv att öppna upp under helgen.
Givetvis deltar även Barnens Skulpturpark som ett Pop-up besöksmål, där vi lördagen den 26 september kl. 13 och 15, erbjuder guidade visningar, av de tre befintliga verken. Vid de guidade visningarna får du också möta några av de unga konstnärerna/barnen bakom verken. Båda visningarna startar vid Drömmarnas hus, Frölichs väg 4. Varmt välkommen!
Länk till Galleriveckan här: FB Event
Hitta till Drömmarnas hus: HÄR

Lägesrapport 25 augusti 2020

Arbetet i och med Barnens Skulpturpark har nu startat upp igen efter ett litet sommaruppehåll. Varje tisdag träffas de unga konstnärerna/barnen bakom de tre nya verken, för att arbeta vidare med allt som skall ske under höstterminen. Produktionsbesök skall genomföras, förberedelser för vårt Artist Talk på Skissernas museum den 29 oktober sätts igång och vi har ju en himla massa planering att göra inför den stora finalen = INVIGNINGEN av de tre nya konstverken! Tiden går fort när man har roligt och det är inte superlångt fram till invigningsdagen, lördagen den 12 december.

Alla skulpturförslag är presenterade

Fågelkärleken får möta våren!

Under hösten ville några konstälskare försöka ta hem "Fågelkärleken" från Barnens Skulpturpark.
Konstverket, som är ganska tungt, hittades en morgon, ett par hundra meter från sitt fundament. NU är det reparerat, säkrat och "återinvigt" på sin rättmätiga plats. Vi hoppas att verket kan få stanna, så att andra än konsttjuvar kan ta del av barnens långa process och skapande.
Stort TACK till alla som varit del av att återbörda barnens skulptur.

kort om skulpturparken

I projektet skapar barn och unga tillsammans med professionella konstnärer och dramapedagoger Barnens skulpturpark i området Herrgården i stadsdelen Rosengård i Malmö.
Syftet är att barn och ungdomar som bor i området, utifrån sina erfarenheter och berättelser, får uttrycka sig konstnärligt i det offentliga rummet genom att skapa permanenta konstverk i sin egen uppväxtmiljö. Barnen deltar i alla delar av projektet från planering- och budgetarbete, framtagandet av skisser och modeller, färdigställande av verken, invigning och fortsatt verksamhet i skulpturparken. Barnen har även majoritet i projektets styrgrupp.

Ett inspirationspaket för parkbesökare samt ett metodmaterial utifrån projektarbetet tas fram. Materialet tillhandahålles av föreningen efter att projektets avslutats. Verken doneras till Malmö stad som också ansvarar för parkens fortsatta drift och underhåll.

Lägesrapport 2018 - 09 - 26

Nu börjar det dra ihop sig, för snart träder vi in i nästa fas av projektet. Den intensiva processfasen är snart över och samtliga tre grupper går inom kort in i produktionsläge.

Men först skall alla grupper genomföra en slutpresentation av sina konkreta idéer till offentliga verk.
De tre idéer som redan presenterats vid en första utkastpresentation, är riktigt spännande och det är inte utan att man skulle vilja snabbspola tiden. Detta för att kunna ta sig till augusti 2019 då invigning är inplanerad för de första verken.

boka guidad visning

COVID - 19

Vi anpassar verksamheten efter myndigheternas rekommendationer och den aktuella skolans egna regler.
Våra pedagoger håller avstånd till elever och deras pedagoger.
Övningar och uppgifter försöker vi hålla på så låg kontaktnivå som möjligt mellan barnen.

GUIDAD VISNING förskoleklasser
OBS: F U L L B O K A T

  • Vid guidningstillfället

  • kolla alla tecken noga
  • Visningarna är på tisdagar kl: 10

Såhär skriver Malmös kulturkommunalråd i sitt nyhetsbrev.
Den 28 september invigdes de första tre konstverken i Barnens skulpturpark i Rosengård. En fantastisk fin invigning som startade med att prinsens husarer red in och konstnärerna blev presenterade med fanfarer och röd matta.

Barnens skulpturpark är något alldeles speciellt – för här har barnen varit med i och skapat konst tillsammans med professionella konstnärer. Det här är kultur MED barn inte bara FÖR barn, där barn blir medskapare på sina egna villkor. Jag rekommenderar ett besök till Rosengårdsparken.

/Frida Trollmyr

TISDAGSGRUPPEN VT20, NÅGOT BARN SAKNAS PÅ BILDEN.
TORSDAGSGRUPPEN VT20.
FREDAGSGRUPPEN VT20, NÅGRA BARN SAKNAS PÅ BILDEN.
VIDEO. EN AV SKULPTURERNA BÖRJAR GJUTAS. KLICKA PÅ BILDEN.
ARTIST TALK MED KONSTNÄRER, STORA OCH SMÅ. 1 NOV KL:18-20
loading...

PÅ STUDIEBESÖK. WANÅS KONST 21/6 2018.

I media

Uppslag i Fastighetstidningen juni/18 branchtidn.
Artikel i Sydsvenskan 26 maj 2018
Artikel i Skånskan 25 maj 2018
Pressrelease på MyNewsdesk 22 maj 2018
Radiosändning i SR kulturnytt 16 juni 2017
Artikel i Sydsvenskan 3 juli 2017
Nyhetsartikel om beslutet, på Malmö stads hemsida 15 december 2017
Arvsfonden - följ projektet

Processen i kort

FÖRSTUDIE
Den 19 oktober 2015 beslutade Kulturnämnden i Malmö att Drömmarnas hus ska göra en förstudie, i syfte att undersöka möjligheterna i att skapa en Skulpturpark med och av unga i Rosengård.
Förstudien genomfördes under hösten 2016 i brett samarbete med Malmö stads förvaltningar genom Malmö Offkonstgrupp, bostadsföretag i Rosengård, barn och unga med flera.
Förstudien byggde på en idé av Drömmarnas hus konstnär Jafer Taoun, som har arbetat i många år i Drömmarnas hus konstverksamhet.

BESLUT I MALMÖ KULTURNÄMND
Den 15 juni 2017 beslutade en enig Malmö Kulturnämnd att förorda att Barnens Skulpturpark i Rosengård skall bli verklighet. Detta under förutsättning att all sökt finansiering beviljades samt att verken efter genomfört projekt skulle skänkas till Malmö stad.

BESLUT I MALMÖ FÖRSKÖNINGS- OCH PLANTERINGSFÖRENING
Den 24/10 beviljade Malmö Förskönings- och Planteringsförening projektetmedel för de första 18 månaderna och resten senare om den första processfasen utförts enligt full belåtenhet.

BESLUT ALLMÄNNA ARVSFONDEN
Den 6/12 beviljade Arvsfonden Drömmarnas hus de sökta medlen för projektet Barnens Skulpturpark I Rosengård. Detta innebar att projektet kunde starta upp planenligt d v s i januari 2018
 

Barnen skulpturtankar

Fåglar på en balkong

kontakt

ANN-MARIE ERIXON

Projektledare
ann-marie@drommarnashus.se

040-31 15 94 eller 0734-48 62 02

VÅR FINA LOGOTYPE ÄR FRAMTAGEN AV:
AD ANDREAS HANSSON