Vi startade med Teater-x 1 april 1990

En historisk resa

Allting började 1990, då sju kringcyklande eldsjälar hyrde in sig i ett litet rum i Rosengårds herrgård. De kallade sig då för Teater-X och började med uppsökande teater och forumspel. Att världen går att förändra genom kultur, var mottot. 

År 1993 beslutade de sig för att göra något nytt: en pjäs om Rosengård. Hela 120 Rosengårdsbor deltog i "Benny Boxaren", som blev startskottet för en ny sorts verksamhet, den där kulturen används som medel i ett socialt förändringsarbete. Detta fick ett stort genomslag. 

Till dagens datum har projekten varit många, utvecklingen stor och ett oräkneligt antal deltagande har passerat genom verksamheten. 1996 gjordes den första av tre tillbyggnader, då ett restaurang- och utbildningskök byggdes. 2000 bytte Teater-X namn till Drömmarnas Hus och samma år återuppbyggdes även Västra flygeln, ett miljöbygge som i dag inrymmer kulturverksamhet för barn och unga.

Kultur för barn och unga
Barn- och ungdomskultur har alltid varit en viktig hörnsten i Drömmarnas Hus arbete. 1996 startade Barnkulturverkstan som kunde erbjuda gratis kultur till Rosengårds barn. Sex år senare blev medel beviljade från Malmö stad för utöka det pågående arbetet till att inkludera barn och unga i hela Malmö. I dag har Drömmarnas Hus verksamhet i Malmö och i Skåne. Vi arbetar i skolan och även på den fria tiden med barn och unga. Vi jobbar i hela regionen, och har emellanåt även internationella samarbetspartners.

kollage 1990 - 2015 i urval

årsberättelse 2019

BLÄDDRA I 2019 ÅRS ÅRSBERÄTTELSE

Ännu fler årsberättelser hittar du HÄR.

VidEodokumentation

På vår Youtubekanal hittar du massor med projekt och föreställnigar.
Vi fyller på med gammalt OCH nytt hela tiden.

Välkommen den 15 oktober

Den 15 oktober håller vi öppet för alla som vill komma och fira med oss. Det blir mingel, musik och uppträdande.

DITT GODA MINNE FRÅN DRÖMMARNAS HUS

Tiotusentals barn och unga har delatagit i våra projekt och kurser genom åren. Många har stått på scen, andra har inte synts utåt lika mycket. Vi vet att det finns många händelser och intryck lagrade i många huvuden. Det hade varit så kul om vi hade kunnat ta del av olika goda minnen från Drömmarnas hus, för att publicera. Skicka in!

Året var 2007 och på repertoaren stod framtidsdystopin "Någon har bestämt att du ska vara människa". Jag var en av de statister som var med i föreställningarna. Jag är mycket tacksam för att jag fick möjligheten att vara med. (Och än i dag känns förställningens koncept skrämmande aktuell.)


För mig så har Drömmarnas Hus blivit lite av en kär vän som följt mig genom många år i livet. Från mina första nervösa steg in på min första övning med Drömkören som niondeklassare till att nu snart fylla 25, mitt uppe i livet men med vetskapen att Drömmarnas Hus alltid finns kvar där, oavsett om man känner sig redo att få återvända eller bara vill komma på ett besök.
Drömmarnas Hus har gett mig så många goda minnen att det är omöjligt att välja ett. Jag har fått stå med och sjunga för självaste kronprinsessan, fått spela in musikvideor, vara med i hur många roliga uppsättningar som helst och även fått chansen att sommarjobba på Drömmarnas Hus vid flertalet tillfällen.
Några av mina bästa vänner har jag dessutom lärt känna därifrån, så tacksamheten jag känner är minst sagt stor och hoppas att ni får finnas kvar i minst 30 år till!

Jag har bott på herrgården sen jag föddes (26 år) och drömmarnashus har varit en del av min barndom. När jag läser drömmarnas hus får jag ofta ett leende då det bidragit med så mycket under min uppväxt. Jag har framför allt deltagit på drama hos Liza. Jag minns när ni gjorde utflykter till Christina och vi fick rida på hennes hästar och äta jordgubbskräm. Jag minns när vi gjorde olika konst med Jafer. Jag minns ”malmö brinner”. Jag minns när jag hade mitt sommarjobb där och vi gjorde filmen ”under”, mycket skratt och lärdomar av det. Det är otroligt mycket jag kan skriva av mina fina minnen från drömmarnas hus. Som grundskollärare är det ett stort plus att jag har er på mitt cv. Jag vill även tilläga att alla mina syskon har sommarjobbat hos er och alla har upplevet det otroligt roligt. Just nu följer jag er och så fort jag får något som ni gör med skola försöker jag att boka in det och berätta för mina kollegor om det, tack för ert fina arbete!