DHlogo_mobil

Åsa på drömmarnas hus 1996 - 2014. TACK ÅSA.

ÅSA 2002 ÅSA 2002

Det är sorgligt och så klart en stor förlust av kompetens, erfarenhet och engagemang för oss i Drömmarnas Hus, när Åsa nu slutar sin tjänst.

Å andra sidan är vi glada att Åsa varit hos oss så länge och berikat, utvecklat och kämpat för Drömmarnas Hus verksamhet!






Du har varit hos Drömmarnas Hus väldigt länge. Berätta vad du gjort under denna tiden.


Jag började arbeta på Drömmarnas Hus redan för 17 år sedan, år 1996. Då var jag projektledare för den alldeles nystartade verksamheten Barnkulturverkstan. Tillsammans byggde vi upp en fantastisk möjlighet för barn och unga från Rosengård kring möjligheten att få uttrycka sig kreativt och skapande via någon av våra olika konstnärliga uttrycksformer. Vår målgrupp då var barn upp till 12 år från Rosengård. Efter några år utökade vi åldersgruppen upp till 16 år och erbjöd vår verksamhet till barn och unga från hela Malmö. Att erbjuda kvalitativa verkstäder och projekt för ALLA barn och unga oavsett tidigare kulturell erfarenhet, ekonomi eller möjlighet har alltid varit basen i vårt tänkande. Under mina år på Drömmarnas Hus har jag projektlett såväl små som stora kultursatsningar exempelvis Förortståget med Rap-championship, Världsmusikprojekt, Hittad-Lämnad- projektet inom Guldvalet, Ordfest med världsbokdag och en stor mängd konstutställningar/projekt, exempelvis 4U utställning i samverkan med Riksutställningar.
Jag har även varit kultursamordnare för Rosengårds förskolor och skolor under väldigt många år.

KOMPLETT UTEKÖK KOMPLETT UTEKÖK

Under de senaste åren har mitt uppdrag och fokus riktats mot upplevelsebaserad utomhuspedagogik. Med en start i Guldvalet fick vi en möjlighet till att utforska nya pedagogiska grepp kring just detta ämne i projektet TEAM Guran. Ett treårigt utvecklingsprojekt med bas Fulltofta strövområde. Jag är stolt och glad över att ha infört Äventyrspedagogik på Drömmarnas Hus och har under nästan fyra Äventyr projektlett dessa. Sedan år 2009 har jag även varit projektledare för vår utveckling kring stadsodling tillsammans med barn. Med bas i Drömmarnas trädgård har jag projektkoordinerat och designat trädgården utifrån Permakulturprinciper. Trädgården är nu en grön oas och mötesplats på Rosengård med inriktning klimatSMART mat och odling.

Nu ska du ut på nya äventyr och göra något helt annat- berätta om detta!

Ja det stämmer. Jag har fått möjligheten att utveckla utomhuspedagogik för ännu fler skånska barn, unga och vuxna. I min nya anställning på Stiftelsen skånska landskap är det just detta som är mitt huvuduppdrag. Den utomhuspedagogiska verksamheten ska öka både i omfång och kvalité. Förutom det så ingår jag i en utvecklingsgrupp tillsammans med Region Skåne kring Skåneledens utveckling. Våra skånska strövområde och Skåneleden är en fantastisk resurs för alla skåningar men även för turister utifrån. Uppdraget jag fått känns både spännande, utvecklande och ytterst viktigt!


Om du tänker tillbaka på dina år i Drömmarnas Hus; berätta om några saker som ligger dig extra varmt om hjärtat.

Det är jättesvårt att lyfta ut något specifikt. Hela uppbyggandet av Barnkulturverkstan som sedan byte namn till BOU var så extremt viktigt i sin tid. Det fanns ytterst lite kulturella och skapande möjligheter för barn och unga från utsatta områden då. Vi skapade dessa möjligheter för unga från bland annat Rosengård. Vi erbjöd en arena för barn och ungas tankar och presenterade dessa på ett kvalitativt och ofta nyskapande sätt. Under den tiden fanns det inte så många kulturaktörer med denna agendan. Behovet var stort då och är inte mindre nu.

I denna tid är det helt avgörande att vi arbetar med miljöfrågor. Vi måste tillsammans hitta framkomliga vägar på denna resa. I alla de utomhuspedagogiska projekt som jag koordinerat på Drömmarnas Hus har det handlat om att låta barn, unga och vuxna möta naturen, och då få upplevelser och erfarenheter som bidrar till en vilja att göra skillnad. Bara genom en förståelse av människans roll på jorden, som en del av naturen och ekosystem kan vi klara framtida utmaningar. Därför ligger just våra utomhuspedagogiska projekt mig allra varmast om hjärtat just nu. I projektet Team Guran kunde vi erbjuda tusentals barn och unga från storstäder just sådana kvalitativa möten med skogen och naturen. Möten via ett stort Äventyr eller skogsvandringar. Förutom detta har det varit en dröm att kunna förverkliga hela den permakulturdesign som jag och några kursare tog fram för just Drömmarnas trädgård. Jag är så stolt och glad över hela trädgården och inte minst den skatt som Skogsträdgården är. En biologisk mångfald och artrikedom för många att njuta av lång tid framöver.


Om man vill komma i kontakt med dig framöver- hur gör man då?

Fr.o.m 1 april kan jag nås på:
Stiftelsen Skånska Landskap

Telefon: 044 - 309 39 23    Mobil: 0768 -871 883
E-post: asa.j.johansson@skane.se

Ser fram emot att höra av er!

Åsa

Vi kan inte nog tacka Åsa för allt! Vi alla önskar henne all lycka med det nya spännande arbetet!
/alla i Drömmarnas hus

bilder i urval

ÅSA INVIGER 4U
MUSIK & PICKNICK I TRÄDGÅRDEN
ORANGERIET BYGGS
HITTAD - LÄMNAD BYGGS
ROSENGÅRDSFRÖER - VERNISSAGE
GURAN FAMILJEDAG
BOKSLÄPP - LÄRANDE LIV
ÅSA JOHANSSON I NUTID