Äventyrets pedagogiska skafferi 2015

äventyrsplatsen

Vi kommer att vara i Fulltofta strövområde, i en spännande och varierande skogsmiljö. Platsen där Äventyret utspelar sig, är inte handikappanpassad. Om ni har frågor om detta rörande något specifikt barn kan ni höra av er till oss innan. Vi kommer att göra vårt yttersta för att alla barn ska få vara med på ett eller annat sätt.

din roll

Den vuxne som följer med klassen, oftast lärare, har alltid ansvar för sin grupp. Men du avgör själv om du ingår i gruppen, eller inte. Om du ingår i gruppen, så gör du det fullt ut. Om du inte ingår, så håller du dig lite i bakgrunden. Detta väljer du utifrån hur du och klassen fungerar bäst tillsammans.

En viktig funktion är att hålla samman gruppen. Av logistiska skäl kan det påverka vår timing i spelet, om alla inte går tillsammans.

Den vuxne bör såklart bejaka "världen" vi kliver in i, för att hålla upplevelsen så stark som möjligt för barnen. (spela med helt enkelt)

DETTA får ni av oss

När ni beger er ut på äventyret, får de ansvariga vuxna med sig ett första hjälpen-kit och en visselpipa som ni kan använda om ni behöver akut hjälpNi kommer även att få mobilnumret till er Äventyrsvärd och en enkel karta som beskriver "vårt" geografiska äventyrsområde.

ta med själv

Även om det är en torr period..... Äventyret sker helt ute i skogen och alla elever bör därför ha lämpliga kläder för skogsvistelse som tål att bli fuktiga och smutsiga. Följ aktuell väderprognos.

MYGGMEDEL kan vara bra att ha med.

MOBILTELEFON Vi vill gärna att ni som lärare har med er en mobiltelefon ut på spåret som trygghet, men inga barn ska ha med sig mobiltelefoner. Har ni ett nytt eller tillfälligt telefonnummer på Äventyrsdagen, så tala om det för oss snarast.

OBLIGATORISKT
TVÅ PEDAGOGER/KLASS. Ni kommer gå ut på spåret som två halvklasser på max 15 elever/grupp. Det kan uppstå situationer då en av lärarna behöver bistå en elev.

MELLIS Efter cirka en timme i Äventyret blir det en kort frukt- och drickapaus. Vi vill därför att ni som ansvarig vuxen för er grupp bär med er en frukt/barn plus en mugg per barn. Eller andra alternativ. Barnen ska alltså inte ha med sig någon väska eller ryggsäck ut på Äventyret. Extrakläder som sannolikt inte kommer att behövas, kan också stanna kvar på bussen.

LUNCH Läs längre ner.

medicin & fästingAR

Ni som lärare ansvarar själva för att ta med medicin eller liknande om era elever har något specifikt medicinskt behov eller allergi.
Eftersom vi kommer att vara i skogen finns det risk för fästingar. Kolla varandra efteråt. Glöm inte att informera föräldrarna så att de kollar av sina barn på kvällen.

buss och lunch

Ni får gratis skjuts med abonnerad buss till och från Fulltofta.
Vi gör vårt allra bästa för att pussla ihop klasser och bussar så bra som möjligt, men det är möjligt att bussen måste hämta upp en till klass från till exempel en annan kommun på vägen. Därför kan det ibland vara svårt att säga exakt när ni är tillbaka.

Äventyret sker vid två olika pass under dagen. Ni är i Äventyret FM eller EM.

FM: Klockan 9.30-11.30. Efter passet äter ni lunch som ni själva har med er. Bussen kör er sedan tillbaka till skolan cirka klockan 12.30–13.00
EM: Klockan 13.00-15.00. Bussen anländer till Fulltofta cirka kl. 12.00, så ni har en timme på er att äta medhavd lunch innan äventyret startar.

Det finns fasta eldstäder men ta med er egen grillkol om ni vill grilla.
Obs! Det finns ingen garanti att någon eldstad är ledig.

Lunchplatsen är vid Fulltofta Naturcentrum, där det bl.a finns toaletter, café och en fin utställning. Detta är dock ingen inomhus-lekplats.

ladda ner

Inför Äventyrsdagen, som pdf här.